Makarimi Abdullah
Salam Sejahtera,

17 hari sudah meyusuri tahun 2015...rasanya belum terlambat untuk OdD mengucapkan Selamat Tahun Baru 2015 semua.

Lama sungguh tak mencoret sesuatu di sini, bukan tidak ada bahan, ada banyak, tetapi terlalu sibuk dengan tugasan 'cari makan', sampai hobi pun dah banyak yang ketinggalan.

OdD memulakan tahun baru kali ini dengan menyemai benih orkid kacukan OdD sendiri...sungguh teruja, sudah hampir 2 tahun di dalam botol, kini dah sampai masanya untuk di tanam semula.

OdD ada membuat kacukan baru genera Cattleya dan juga Dendrobium, banyak lagi yang akan menyusul selepas ini. Kacukan sebenar biarlah ia menjadi rahsia dulu...bila dah berbunga OdD akan poskan di sini...In Shaa Allah.

Gambar di bawah menunjukkan bibit bibit orkid yang di maksudkan.


Hybrid  Cattleya and Dendrobium - From seedling September 2013

Cattleya's baby plant

Close-up baby cattleya's
Cara - cara menyemai anak botol adalah seperti berikut:

1. Anak-anak orkid di keluarkan dari botol, dan dimasukkan di dalam raga seperti gambar di bawah. Jika di lihat terdapat agar masih terlekat pada akar anak pokok ini.

Baby plants removes from the flask bottle
2. Anak pokok perlu dibersihkan agar yang terlekat pada akar sehingga betul-betul bersih, seperti gambar di bawah.

Baby plants cleaned from agar and separated from dirt

3. Sediakan sphagnum moss yang lembab dan tray anak pokok  seperti gambar di bawah.

Wet sphagnum moss
Compot orchid tray

4. Masukkan sphagnum moss 1/3 penuh di dalam compot dan di padatkan.

Filled compot with sphagnum moss

5. Anak pokok di masukkan di dalam compot dan di lapiskan sedikt moss yang basah di atasnya.


Planted baby orchids
Siraman di buat sehari sekali, bergantung kepada cuaca. Manakala racun kulat perlu mula di sembur pada hari ketiga. Kadar kepekatan racun adalah 1/5 dari kepekatan biasa. Semburan racun kulat perlu dibuat setiap minggu sehingga anak pokok berumur 3-5 bulan, bergantung kepada tumbesarannya.
Manakala pembajaan di mulakan seawal minggu ke-2, dengan kepekatannya 1/5 dari biasa, dan perlu disembur seminggu sekali.
Dalam tempoh 6 bulan, anak pokok sudah boleh di pindahkan ke tumb pot 1-inch. Selepas 1 tahun pokok dah boleh dipindahkan ke pot 3-inch.

Selamat mencuba. Sebarang pertanyaan boleh terus hubungi OdD, in Shaa Allah OdD akan tolong.“Trees that are slow to grow bear the best fruit.” - Molière

Labels: edit post
Reactions: 
1 Response
  1. Anjung Says:

    Salam..

    Saya Unie. Awak jual tak anak pokok orchid yg dalam botol tu? Saya tengah mencari anak pokok orchid untuk disemai. Kindly contact me fb: chantique houston