Makarimi Abdullah
Setelah pulang dari MAHA 2012 minggu lepas, OdD langsung jalan-jalan cari orkid bersama OC dan DPF. Kebiasaannya kami bertiga...three musketeers ;) 

After got back from MAHA 2012 Show, my schedule is jalan-jalan to Orchid Nursery in KL area. I went to this nursery with my best partners; OC and DPF, normally three of us...orchidist call us  three musketeers ;)
Semasa di pameran MAHA 2012, tidak banyak yang menarik perhatian OdD, nak kata ada semua...melampaulah pula, cuma kurang berkenan di hati. Jadi untuk mengubat luka dihati, yang kurang berkenan di MAHA 2012, jadi singgahlah pula di Hourai Orchid Nursery. Edisi yang lalu pernah OdD paparkan berkenaan lawatan pertama OdD ke sana. Posting lalu boleh di lihat di sini. Lawatan ini kiranya adalah lawatan kedua secara rasminya...Dulu, 2 hari berturut-turut pergi sebab memang dah bermalam di sekitar KL.

At MAHA 2012 show, no eye catching orchid for us, just few we bought. So wedecide to drop off at Hourai Orchid Nursery before get back to Penang. Officially this is my second visit here ;) Previous, I already posted about this nursery, you can read here.
Bagi pemniat orkid spesis...Hourai Orchid Nursery merupakan salah satu nursery yang amat OdD syorkan untuk pergi. Ada juga beberapa koleksi hybrid di jual, begitu juga dengan anak tisu. Jika boleh bersabar dan nak mencuba boleh lah beli anak tisu ni. Buat OdD dan teman, banyak juga koleksi istimewa bagi kami, yang mana berkenan di hati memang tak boleh tahan dan majoritinya memang boleh di beli...sebab utamanya kerana harganya amat berpatutan dan pokoknya juga sihat. Shopping time tak hingat jadi...penuh bonet kereta ;) Senyum lebar...cuma poket jer nipis....

For orchid collectors especially which like species orchid most, this the place you must visit! There also few hybrid orchids, but quite limited. Here you can buy matured plant or cutting plant from the garden. Even though if you dare enough, you can try to plant the orchid from tissue culture. For us, there are lots we can get it here, more than we expected ;) Big smile just our pocket became so thin....

Berikut OdD paparkan beberapa keping gambar yang sempat DPF rakamkan di sana untuk santapan mata bersama ;)

Here few pictures snapped by DPF and I share with you...enjoy ;)

Phalaenopsis hybrid unknown

Phalaenopsis cornu-cervi

Phalaenopsis amabilis
Dendrobium fytchianum

Dendrobium compactum

Dendrobium bullenianum

Dendrobium sp.

Dendrobium sp.

Dendrobium bicaudatum

Dendrobium sp.
Bulbophyllum arfakianum

Bulbophyllum unitubum

Bulbophyllum unitubum
Bulbophyllum grandiflorum

Bulbophyllum grandiflorum

Bulbophyllum sp.

Bulbophyllum plumatum
Bulbophyllum sp.

Cattleya forbesii

Rodriguezia lanceolata

Aerides odorata

Phragmipedium caricinum

Phaius tankervilleae


Collecting orchids are never ending story ~ my 2 cents quote
2 Responses
  1. Babes Says:

    Wow, klu blk KL nti mau jg pg. Tp Jln Hulu Kelang mcm jauh sj.
    Apa la orkids2 yg tuan beli, blh kongsi...hehehehe.


  2. Makarimi Says:

    Babes> bolehla pergi, ambil teksi jer. Apapun kena call dulu baru boleh pergi, kiranya by appointment lah ni. Banyak juga...penuh jugak bonet kereta. Yang mana saya publish tu majoritinya saya beli.