Makarimi Abdullah
Hari kedua...Sabtu pagi...perasaan amat gembira kerana nak bertolak ke ladang orkid. Fuhhh...seronok giler....difahamkan cuma orang tertentu saja boleh masuk di kebanyakan ladang di Bangkok ini. Acara pertama lawatan ke Chom Orchid Nursery. OdD tak lah punya banyak koleksi Vanda dan allied hybrid, dan belum lagi nak buat tambahan koleksi ini , kerana belum bersedia sepenuhnya. Jadi peluang ini di manfaatkan, dengan melihat sistem rumah orkid, siraman, pembajaan dan penjagaan yang sistematik di sini. Ini peluang terbaik bagi OdD untuk memperbaiki sistem yang sedia ada. Masa ini jugalah nak korek rahsia dari pengusaha yang berjaya ini. Chom Orchid memang terkenal dengan variasi vanda, ascocenda dan allied hybridnya, malah hybridnya telah mendapat macam-macam 'award'. Kami dibawa ke semua ladangnya di sekitar Ratchaburi. Post ini memuatkan perjalanan kami di ladang utama Chom orchid yang terletak di belakang rumahnya.
Macam-macam tips dan ilmu baru yang OdD dapat...kalau nak cerita kat sini satu hari pun tak habis ;-) Jadi OdD rakamkan beberapa gambar untuk dikongsi di sini. Perjalanan OdD untuk hari seterusnya akan di muatkan untuk post akan datang.

Second day...Saturday morning....ahaa so happy, we depart to go to first orchid farm...Chom Orchid Nursery. FYI most of the orchid farm here in Bangkok, are not allowed for public! But we are so lucky that we can visit their farm. Chom orchids are very popular with their vandas and allied hybrids, most of their hybrids got awards and merits. OdD don't have any intention to expands the collection in this varieties yet. But the chance to visit this farm give us opportunities to 'digging their secret' to be the successful orchid breeders and growers. Our first journey, we visited the main farm of  Chom Orchid, just at their backyard!
So many thing we learn from growing the orchids form tissue, hybridation and many more, even end of the day cannot finish to write it here. So OdD just captured few pictures to share here and the rest of the journey will keep for the next post!

Chom Orchid Nursery...just @ their backyard
Automatic watering system

Automatic watering system
'Babies' Vanda keep nicely in the row

Matured Vandas with flower covered by plastic - to avoid from water

More Vanda Pachara Delight...keep in the rows. These rows are for cut flower.
Here are special vandas they kept for new breeding and/or for meristem and NOT FOR SALE!!!
NOID Vanda...for meristem or new breeding

NOID Vanda...for meristem or new breeding

NOID Vanda...for meristem or new breeding

NOID Vanda...for meristem or new breeding

NOID Vanda...for meristem or new breeding

NOID Vanda...for meristem or new breeding

NOID Vanda...for meristem or new breeding

Gardening is a matter of your enthusiasm holding up until your back gets used to it.  ~Author Unknown
2 Responses
  1. ahmadyusof Says:

    Salam..Makarimi...wah banyak dapat ilmu ya.
    Kat sana Vanda semuanya di gantung ye?
    Even for cutting flower...klu di Malaysia...dah kat tanah dah !
    TQ..TQ..TQ..Makarimi,hope to see more photo!


  2. Makarimi Says:

    Salam. Byk ilmu yang dapat untuk perbaiki sistem rumah orkid di sini ;) Vanda dan hybrid nya memang perlu digantung. Kebiasaannya Mokara/ Aranda/ Aranthera/ Kagawara/ Arachnis saja yang di tanam kat tanah. Dan kebanyakan yg ada di Malaysia untuk cut flower adalah dari jenis ini. Secara perbandingannya jenis cut flower spt yg di sebut tu tidak jauh bezanya dengan jenis vanda.