Makarimi Abdullah
Eloklah kiranya di imbas kembali Pameran dan Pertandingan Orkid sepanjang tahun 2012. Persatuan - persatuan orkid di Utara Semenanjung Malaysia banyak menganjurkan pertandingan hampir setiap bulan. OdD menyertai ke hampir semua pertandingan yang di adakan. Ada yang terlepas kerana kesibukan masa, begitu juga yang di adakan di Ipoh dan selatan tanahair , kerana agak jauh dari tempat tinggal OdD.  Sepanjang pertandingan yang disertai OdD,  pernah juga mendapat kemenangan yang besar. Apapun kesudahannya...tahun ini banyak memberi kenangan indah buat OdD sepanjang penglibatan dengan orkid dan persatuan orkid ini.

Let recapitulate the Orchid Shows in 2012. This year I think, the Orchid Societies around northern area of Peninsular Malaysia organized  a lots of shows. I participated in almost all the shows, just few not participate because of the time is not right for me. The orchid shows in Ipoh, Perak and Southern Peninsular Malaysia, I not participate because it's to far from my home. Since I joined the society and participated in the orchid shows, I ever won the major price and a lots of other prices this year. What ever it is, this year end with sweet memories. Hope we see again next year with more spectacular blooms ;-)

January 2012

Date: 8th January 2011 @ Taiping Lake Garden, Taiping Perak
Organizer: Taiping Orchid Society
Best Plant of the Show : Dendrobium Frosty Dawn
Date: 12th - 16th January 2012 @ Sungai Kerian Waterfront, Parit Buntar, Perak
Organizer: Perak Orchid Society

Best Plant of the Show: Cycnoches (Anne Kathrin Beger x cooperii)

February 2012

Date: 12th February 2012 @ Formal Garden, Botanical Garden, Penang
Organizer : Federation of Malaya Orchid Society (FOMOS)

Best Plant of the Show: Ascocenda Sagarik Gold

March 2012

Date: 10th - 18th March 2012 @ Taiping Sentral, Taiping, Perak
Organizer: Taiping Orchid Society
co-organizer: Taiping Sentral
Best Plant of the Show: Paphiopedilum rothschildianum
April 2012

Perlis Monthly Orchid Show 
Date: 7th April 2012 @ Taman Rimba Herba, Batu Pahat, Perlis
Organizer: Perlis Orchid Society

Best Plant of The Show: Dendrobium smilliae 'pink'

Penang Monthly Orchid Show 2012 
Date: 8th April 2012 @ Formal Garden, Botanical Garden, Penang
Organizer: Federation of Malaya Orchid Society (FOMOS)

Best Plant of the Show: Rhyncostylish coelestis x Ascda. Bangkutian Gold

May 2012

 Taiping Monthly Orchid Show
Date: 13th May 2012 @ Taiping Lake Garden, Taiping, {erak
Organizer: Taiping Orchid Society

Best Plant of The Show: Phalaenopsis amboinensis



Perlis Orhid Show : Perlis Agriculture Show 2012
Date: 24th-27th May 2012 @ Dataran Dato' Sheikh Ahmad, Kangar, Perlis
Organizer: Perlis Orchid Society
Co-organizer: Jabatan Pertanian Negeri Perlis

Best Plant of the Show: Grammathphyllum Yunnan Tiger
 June 2012

Penang Annually Orchid Show 2012
Date: 3rd - 10th June 2012
Organizer: Federation of Malaya Orchid Society (FOMOS) @ Botanical Garden, Penang
Co-organizer: Penang State Government

Best Plant of The Show - Dendrobium macrophyllum

July 2012

Orchid Show @ FLORIA 2012
Date:  30th June - 8th July 2012 @ Waterfront, Precinct 2, Putrajaya
Organizer: Orchid Society of Malaysia
Co-Organizer: Putrajaya Municipal Authority

Best Plant of the Show : Asco Bangkutian Gold x Aerides lawrenciana

 

Singapore Orchid Garden 2012: Orchid Show
Date: 7th - 15th July 2012
Organizer: Orchid Society of South East Asia (OSSEA)

Best Plant of the Show : Dendrobium schulleri

 September 2012

Taiping Monthly Orchid Show September 2012 
Date: 9th September 2012 @ Taiping Lake Garden, Taiping, Perak
Organizer: Taiping Orchid Society

Best Plant of The Show: Spathoglottis Hybrid

FOMOS AGM Mini Orchid Show
Date: 16th September 2012 @ Georgetown City Hotel, Penang
Organizer: Federation of Malaya Orchid Society (FOMOS)

Bc. Maikai x Cattleya Intermedia

October 2012


Perlis Monthly Orchid Show October 2012
Date: 22th September 2012 @ Taman Rimba Herba, Batu Pahat, Perlis
Organizer: Perlis Orchid Society

Best Plant of the Show: Phalaenopsis cornu-cervi

Penang Monthly Orchid Show October 2012
Date: 14th October 2012 @ Botanical Garden, Penang
Organizer: Federation of Malaya Orchid Society (FOMOS)

Best plant of the Show: Dendrobium burana Pink Diamond 'mutation'



November 2012

MAHA 2012 Orchid Show 
Date: 23rd - 27th November 2012
Organizer: Orchid Society of Malaysia

Best Plant of the Show - Dendrobium Bangkok Blue  

December 2012

Taiping Orchid Show
Date: 4th - 9th December 2012 @ TAiping Lake Garden, Taiping, Perak
Organizer: Taiping Orchid Society
Co-organizer: Taiping Municipal Council


Best Plant of The Show: Phalaenopsis cornu-cervi
Kedah Orchid Show
Date: 10th - 16th December 2012@ Billion Supermarket, Alor Setar, Kedah
Organizer: Kedah Orchid Society
Co-organizer: Billion Supermarket

Best Plant of The Show: Cymbidium Chen's Ruby

 Kedah  Orchid Show 
Date: 17th - 23rd December 2012 @ Medan Usahawan, Kulim, Kedah
Organizer: Kedah Orchid Society
Co-organizer: Kulim Municipal Council

Best Plant of the Show - Vanda Pachara Delight
There are another orchid shows in Perak this December, but I not participate in these both shows.

1. Ipoh Orchid Show @ Tesco Ipoh - 24th December 2012 - 1st January 2013
2. Ipoh Orchid Show @ Stadium Indera Mulia - 26th - 31st December 2012

Hope you enjoy the blooms and the beauties of the orchids all year round in 2012.
2013 will have more blooms and beauties ;-)

Sometimes you will never know the true value of a moment until it becomes a memory ~ unknown
Labels: , edit post
Reactions: 
8 Responses


  1. Babes Says:

    Wah bestnya sepanjang tahun ada show, klu kat Sabah ni mmg langsung takda.
    Hmm...jealous btl tengok bunga2 yang menang best show, tak mungkin sy akan dpt hasilkan macam bgtu...huhuhu


  2. Makarimi Says:

    Babes> Memang sepanjang tahun ada show di semenanjung, Borneo saya kurang pasti kerana tiada maklumat. Jika mengkiuti perkembangan pertandingan orkid di Sememnanjung ini, kebanyakkannya berlansung di sekitar Utara Semenanjung. Tahun lepas antara acara yang terbanyak diadakan pertandingan jika dibandingkan dengan tahun 2011 lalu. Ada 4 pertandingan yang saya tidak masukkan dlm post ini kerana saya tidak sertai, kebetulan tiada di Malaysia ketika itu, keseluruhannya 6 pertandingan yang saya tidak laporkan di sini, termasuk 2 pertandingan yang saya tidak menghadirkan diri, atas sebab jarak yang jauh. Ini belum termasuk pertandingan yang di anjurkan oleh Kelab Anggerik Shah Alam (KASA), kerana saya bukan ahlinya.


  3. Babes Says:

    Tuan, org Sabah tak minat benda2 mcm ni.
    Macam nak saja sy pindah pg Utara dan bmastautin kat sana.


  4. Makarimi Says:

    Babes> Orang Sabah mungkin tidak terdedah dengan perkara seperti atau belum ada usaha-usaha untuk menjayakan program seperti ini. Mungkin Babes boleh mulakan, beri cadangan kepada The Borneo Orchid Society of Sabah untuk jayakan progam dwi bulanan untuk show. Mungkin mereka tiada tanda aras, boleh juga linkkan post ini kepada mereka sebagai guideline untuk mulakan di sana. Setahu saya The Borneo Orchid Society of Sabah pernah jayakan orchid show yang besar pada 2010, sebab kami di sini ada terima jemputan sebagai pengadil di sana.


  5. Miera Kiena Says:

    salam, keluarga sy ada satu pokok orkid pelik yang kami temui di hutan sabah.sy cuba cari maklumat tentangnya tpi setakat ni tak berhasil.sy juga tak mengetahui jenis orkid ni.sila rujuk blog sy untuk lihat gambar orkid tersebut.
    kienawinter.blogspot.com


  6. Makarimi Says:

    Salam, Saya dah melawat blog Cik dan saya dah komen di sana. Anyway thanks for your visit ;-)