Makarimi Abdullah
Dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur OdD and the geng singgah pula di Cameron Highland. Buat ke sekian kalinya OdD dan teman datang ke sini. Biasalah tempat yang di tuju kebun orkid lah. Sebelum ini saya pernah paparkan kunjungan saya ke sini, waktu itu kebun ini hanya dibuka atas jemputan, sekarang ni dah di buka kepada umum, tapi masih perlu dihubungi untuk temujanji jika nak datang ke sini.
Di sini pelbagai jenis orkid dari seluruh dunia ada, spesis dan hibrid...puas lah jika nak memborong. OdD jika datang ke tempat seperti ini memang banyak juga berhabis...tak tahan godaan orkid ni. Siapa yang dah kena demam orkid tentu faham maksud OdD ini.Kebun orkid ini bukanlah terletak di tepi jalan dan mudah di lihat, sebaliknya di atas bukit dan terselindung dengan kebun sayur dan kebun kekwa. Jika nak ke sana perlu naik pacuan 4 roda...setakat naik kereta memang tak boleh sampai ke sini. Jadi OdD perlukan bantuan tuan empunya bawa untuk naik ke kebun ini.
Ok lah tak mau panjang cerita...kita tengok pula gambar-gambar yang di snap sepanjang lawatan OdD di sini.

Inilah 4WD yang digunakan untuk melawat nursery ini
Sobralia macranta 'alba'

Tolumnia (Purple Envy x Sunset Fort) x Stanley's Passion

Encyclia hybrid NOID
Lc hybrid NOID

Lc Mini purplehybrid NOID

Cattleya iricolor
Dendrobium spectabile
Paphiopedilum Winston Churchill

Paphiopedilum In-Charm Handel
Paphiopedilum rothschildianum

Paphiopedilum lowii


Paphiopedilum sp.

Paphiopedilum sukhakulii

Phragmipedium NOID


Paphpiopedilum sp.

Paph. (Makuli-curtisii)-Maudiae x Maudiae 'Napa Valley'
Masdevallia tovarensis

Masdevalia NoID

Masdevalia impostor

Masdevalia princeps
Phalaenopsis parishii

Phalaenopsis fuscata

Phalaenopsis Wintik Golden Dragon

Phalaenopsis manii

Phalaenopsis leopard prince



Cochleanthes amazonica

Gongora superflua

Paraphalaenopsis labukensis

Sebahagian  koleks orkid yang telah OdD borong  di sini
Lagi sebahagian yang diborong dan di kongsi berdama DPF dan OC

 

Happiness is to hold flowers in both hands. -Japanese Proverbs

Labels: , edit post
Reactions: 
11 Responses
  1. krzysiek86 Says:

    Piękne zdjęcia. Wspaniałe kwiaty!


  2. Oh how wonderful to see ur trip all around Malaysia about orchid. I wonder if you ever planning to make a video about each trip you went just like this channel http://youtu.be/RL6FmdK8lKg


  3. Makarimi Says:

    krzysiek86 comments: Beautiful pictures. Wonderful flowers!> Thanks for your visiting and comments ;)

    I Wong> Thanks for your suggestion. Memang pernah buat rakaman, tp just guna phone aja...rakaman kurang menarik jadi saya tak publish. Sedang usahakan dengan device lain.


  4. Antonio Says:

    Great selection of photographs, it is good shop around Kuala Lumpur, I liked many of them, as I think a video would not be bad.
    regards


  5. ahmadyusof Says:

    Masdevallia....sungguh cantik.
    Kalau tanam kat bawah.....boleh bunga tak eh ?



  6. Makarimi Says:

    antonio> Thanks for your suggestion. I will consider it ;) Willl try to document it again and post it here.

    ahmadyusof> Masdevalia boleh hidup kat bawah ni...bunga belum tentu. Yg boleh hidup pun tak banyak...kena cari info lah yg mana boleh hidup di encylopedia. Itu yg saya selalu buat. Saya pun sedang mencuba sekarang ni...boleh hidup tapi belum pernah bunga lagi.

    Cher> thanks ;)


  7. the orchids look fabolous... no wonder many people go here :-)

    My latest article on Cameron Highland Apartment can be found here..



  8. Joseph Says:

    Nice orchid photos. How can I contact Sin Chan Wah if I wish to visit and see the orchid collection?
    Thanks.


  9. Joseph Says:

    Nice orchid photos. How can I contact Sin Chan Wah if I wish to visit and see the orchid collection?
    Thanks.